Pulpety wieprzowe z sosem bazyliowym

Pyszny sos bazyliowy idealnie uzupełnia smak mięciutkich, rozpływających się w ustach pulpetów wieprzowych. Danie idealne na rodzinny obiad. Pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszy. Nawet z chlebem smakuje rewelacyjnie.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • ½ łyżeczki soli
  • garść listków bazylii + do dekoracji
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1

Wieprzowe mięso mielone łączymy z drobno posiekaną bazylią, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Formujemy pulpeciki, które następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.



Krok 2

Przygotowujemy sos. Śmietankę Łaciatą mieszamy z solą i pieprzem. W garnuszku podgrzewamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i drobno pokrojoną bazylię, po czym ponownie mieszamy.



Krok 3

Do sosu dodajemy pulpety i dusimy razem ok. 10 minut. Dekorujemy listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.