Pyszny sos bazyliowy idealnie uzupełnia smak mięciutkich, rozpływających się w ustach pulpetów wieprzowych. Danie idealne na rodzinny obiad. Pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszy. Nawet z chlebem smakuje rewelacyjnie.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Wieprzowe mięso mielone łączymy z drobno posiekaną bazylią, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Formujemy pulpeciki, które następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos. Śmietankę Łaciatą mieszamy z solą i pieprzem. W garnuszku podgrzewamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i drobno pokrojoną bazylię, po czym ponownie mieszamy.
Do sosu dodajemy pulpety i dusimy razem ok. 10 minut. Dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj komentarz