Pulpety z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

Klasyka kuchni polskiej z włoskim twistem, czyli pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów. Do wykonania pulpetów warto wykorzystać chude mięso, na przykład mielonego indyka lub szynkę wieprzową. Wybornie smakują zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy też makaronem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Pulpety:

  • - 500 g mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego),
  • - 6 suszonych pomidorów,
  • - 1 cebula,
  • - 1 czerstwa kajzerka,
  • - 1 jajko,
  • - mleko do namoczenia kajzerki,
  • - olej do smażenia
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Sos pomidorowy:

  • - 350 ml passaty pomidorowej,
  • - 125 ml bulionu drobiowego,
  • - ½ łyżeczki cukru,
  • - 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kajzerkę zalać mlekiem i zostawić do namoczenia.



Krok 2

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę.



Krok 3

Suszone pomidory drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, jajko i podsmażoną wcześniej cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.



Krok 4

Z masy formować niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety i obsmażyć z każdej strony. Następnie wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić pulpety około 5 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby pulpety się przemieszały.



Krok 5

Do bulionu wlać passatę pomidorową. Gotować bez przykrycia około 15 minut. Co jakiś czas przemieszać pulpety. Pod koniec gotowania sos doprawić cukrem, oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.