Klasyka kuchni polskiej z włoskim twistem, czyli pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów. Do wykonania pulpetów warto wykorzystać chude mięso, na przykład mielonego indyka lub szynkę wieprzową. Wybornie smakują zarówno z ziemniakami, jak i ryżem czy też makaronem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Kajzerkę zalać mlekiem i zostawić do namoczenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę.
Suszone pomidory drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, jajko i podsmażoną wcześniej cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Z masy formować niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pulpety i obsmażyć z każdej strony. Następnie wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i dusić pulpety około 5 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby pulpety się przemieszały.
Do bulionu wlać passatę pomidorową. Gotować bez przykrycia około 15 minut. Co jakiś czas przemieszać pulpety. Pod koniec gotowania sos doprawić cukrem, oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj komentarz