Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie aż będą miękkie. Czerstwą bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na gorącym maśle ze wszystkich stron, aż będzie chrupiąca, następnie ją studzimy.
Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż odparują. Obieramy jeszcze gorące i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z obiema mąkami, jajkiem i doprawiamy solą do smaku. W zależności od potrzeby dodajemy trochę więcej mąki, aż powstanie ciasto, które da się dobrze formować. Dzielimy na 12 porcji i spłaszczamy. Na każdym placku układamy po kilka grzanek, zlepiamy i formujemy kulę.
Uformowane pyzy gotujemy ok. 20 minut w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, raz obracamy. Woda nie powinna przy tym bulgotać. Pyzy wyciągamy i studzimy.
Dodaj komentarz