Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, tak by powstała jednolita masa. Ciasto spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie: brokuła opłucz zimna wodą, podziel na różyczki, a następnie przełóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 3 minuty, wyjmij z wrzątku i zostaw do wystudzenia na sitku.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż na małym ogniu przez minutę.
Dodaj szpinak, wymieszaj, smaż przez minutę a następnie przełóż z patelni do miski, aby całkowicie wystygł.
Łososia pokrój na ok 2 cm kawałki.
W osobnej misce wymieszaj jajka, śmietankę oraz przyprawy.
Rozgrzej piekarnik do 190 °C (bez termoobiegu).
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Dla ułatwienia możesz ciasto położyć na arkuszu papieru do pieczenia, nakryć drugim arkuszem i dopiero wówczas wałkować. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka i łatwiej będzie je przenieść.
Rozwałkowane ciasto przełóż do formy na tatrę o średnicy ok 20 -22 cm, tak aby przykryć cały spód i boki. Nakłuj widelcem (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze) i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 15 minut.
Na podpieczone ciasto (nie trzeba go studzić), przełóż brokuły, szpinak i łososia, układając równomiernie na całej powierzchni.
Całość z wierzchu polej masą jajeczno -śmietanową. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C, wstaw quiche i piecz przez 20 minut.
Gotowe danie wyjmij i przestudź lekko. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego!
Dodaj komentarz