Quiche z brokułami, szpinakiem i wędzonym łososiem

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła Łaciate
  • zimna woda
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

Składniki na nadzienie:

  • 150 g wędzonego na zimno łososia
  • 2 garści liści świeżego szpinaku
  • ok 120 g świeżego brokułu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka masła Łaciate
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, tak by powstała jednolita masa. Ciasto spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

W międzyczasie przygotuj nadzienie: brokuła opłucz zimna wodą, podziel na różyczki, a następnie przełóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez 3 minuty, wyjmij z wrzątku i zostaw do wystudzenia na sitku.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i smaż na małym ogniu przez minutę.
Dodaj szpinak, wymieszaj, smaż przez minutę a następnie przełóż z patelni do miski, aby całkowicie wystygł.
Łososia pokrój na ok 2 cm kawałki.
W osobnej misce wymieszaj jajka, śmietankę oraz przyprawy.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 190 °C (bez termoobiegu).
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Dla ułatwienia możesz ciasto położyć na arkuszu papieru do pieczenia, nakryć drugim arkuszem i dopiero wówczas wałkować. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do wałka i łatwiej będzie je przenieść.
Rozwałkowane ciasto przełóż do formy na tatrę o średnicy ok 20 -22 cm, tak aby przykryć cały spód i boki. Nakłuj widelcem (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze) i wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez 15 minut.



Krok 4

Na podpieczone ciasto (nie trzeba go studzić), przełóż brokuły, szpinak i łososia, układając równomiernie na całej powierzchni.
Całość z wierzchu polej masą jajeczno -śmietanową. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C, wstaw quiche i piecz przez 20 minut.
Gotowe danie wyjmij i przestudź lekko. Podawaj na ciepło lub zimno. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.