Racuchy z czerwoną porzeczką
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Rozmieszaj drożdże z 0,5 szklanki mleka i łyżką cukru, a następnie odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę przez sito i połącz ją z roztrzepanym jajkiem oraz zaczynem drożdżowym.
Później dodaj resztę (ciepłego) mleko, całość dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie porzeczki umyj. Maliny oraz borówki również oczyść.
Łyżką rozłóż placuszki na patelni na rozgrzany olej i smaż na rumiany kolor.
Śmietankę Łaciatą ubij z cukrem pudrem. Racuchy udekoruj porzeczkami, ubitą śmietanką Łaciatą, malinami oraz borówkami.
Zamiast czerwonej porzeczki, możesz użyć także czarnej.
Dodaj komentarz