Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru z wanilią, połączyć z ciepłą wodą i łyżką mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru z wanilią, sól, kefir i jajko, niedokładnie wymieszać.
Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu na około pół godziny.
Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone daktyle i obrane, posiekane gruszki, delikatnie wymieszać.
Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz