Racuchy z jabłkami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • Zaczyn:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • CIAS​TO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • ORAZ
  • 2 jabłka (twarde i kwaśne, np. odmiany reneta)
  • masło klarowane i/lub olej roślinny do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1 - Zaczyn

Do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż zaczyn urośnie i wypełni cały kubek.



Krok 2

Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły. Powoli zaczynamy mieszać składniki łyżką, tak aby zagarniać mąkę do środka.
Gdy składniki będą już połączone, zaczynamy wyrabiać ciasto. Robimy tak przez ok. 10 minut. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać do ciasta obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia.



Krok 3

Na patelni dobrze rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię.
Smażyć przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.