Do większego kubka wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut aż zaczyn urośnie i wypełni cały kubek.
Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn, resztę ciepłego mleka, jajko oraz cukier wanilinowy i zwykły. Powoli zaczynamy mieszać składniki łyżką, tak aby zagarniać mąkę do środka.
Gdy składniki będą już połączone, zaczynamy wyrabiać ciasto. Robimy tak przez ok. 10 minut. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać do ciasta obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Na patelni dobrze rozgrzać kilka łyżek masła klarowanego lub oleju. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię.
Smażyć przez około 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz