Racuchy z jabłkami i skórką pomarańczową

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml maślanki
  • 140 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 jabłka
  • Olej do smażenia

Dodatkowo:

  • Cukier puder lub sos czekoladowy

Przygotowanie

Krok 1

Maślankę wlać do miski, wymieszać z serkiem, dodać sodę, żółtka, zamieszać. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i 2 szklanki mąki, niedokładnie wymieszać. Do ciasta dodać skórkę pomarańczową.





Krok 2

Obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka oprószyć pozostałą mąką, połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać.





Krok 3

Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki.





Wskazówki

Usmażone racuchy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.