Risotto z boczkiem to danie o wyrazistym wędzonym smaku, Zielony groszek nadaje daniu świeżości.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na klarownym maśle.
Wędzony boczek kroimy w kostkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do cebulki i czosnku. Smażymy do zrumienienia mięsa.
Do całości dodajemy oliwę z oliwek. Wsypujemy ryż. Chwilę smażymy i podlewamy ciepłym bulionem. Kolejne porcję bulion dodajemy dopiero, gdy poprzednią zdąży wchłonąć ryż. Dodajemy groszek.
Gdy ryż będzie miękki dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej oraz łyżkę masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Pietruszkę można zastąpić świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz