Risotto z boczkiem

Risotto z boczkiem to danie o wyrazistym wędzonym smaku, Zielony groszek nadaje daniu świeżości.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 600 ml bulionu wieprzowego
  • 200 g suchego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na klarownym maśle.



Krok 2

Wędzony boczek kroimy w kostkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do cebulki i czosnku. Smażymy do zrumienienia mięsa.



Krok 3

Do całości dodajemy oliwę z oliwek. Wsypujemy ryż. Chwilę smażymy i podlewamy ciepłym bulionem. Kolejne porcję bulion dodajemy dopiero, gdy poprzednią zdąży wchłonąć ryż. Dodajemy groszek.



Krok 4

Gdy ryż będzie miękki dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej oraz łyżkę masła. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.



Wskazówki

Pietruszkę można zastąpić świeżymi ziołami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.