Risotto z kiełbasą

Risotto z kiełbasą to proste danie o oryginalnym składzie. Idealne zarówno na śniadanie jak i kolację.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki bulionu
  • 4 parówki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Parówki obieramy z folii i kroimy w grubsze pasterki. Cebulę szatkujemy. Bulion podgrzewamy i zostawiamy na małym ogniu.



Krok 2

W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy pokrojone parówki. Po kilku minutach dosypujemy ryż i smażymy całość minutę.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż gorącym bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyżki masła. Całość mieszamy.



Wskazówki

Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na skład parówek i wybrać te najlepsze gatunkowo.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.