Risotto z serem pleśniowym to danie dla zwolenników mocnego smaku. Intensywność sera pleśniowego wybieramy według własnych preferencji.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ser z niebieska pleśnią dzielimy na mniejsze części.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy pokrojona dynię. Po kilku minutach wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. Na koniec zestawimy naczynie z ognia i dodajemy ser pleśniowy.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i masło. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto podajemy wraz z gałązką świeżego tymianku. Smacznego!
Pietruszkę można zastąpić świeżymi ziołami.
Dodaj komentarz