Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże, cukier kryształ, 2 łyżeczki mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać i przykryć do momentu, gdy drożdże zaczną pracować, czyli zrobi się rosnąca piana na wierzchu (ok. 10-15 min). Do drugiej miski wsypać cukier puder, 200 g mąki pszennej, jajka, sól a na końcu rozczyn. Składniki połączyć mikserem za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego. Powstałe ciasto rozwałkować na stolnicy, położyć na nim masło i zawinąć jak kopertę tzn. zawijamy na trzy najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Czynność powtórzyć 3 razy wałkując ciasto. Gdy ciasto gotowe ułożyć ciasto w misce oprószonej mąką i odstawić na 1 h by masło zesztywniało. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy w prostokąt i wyciąć 12 trójkątów na których układamy po dwie kostki czekolady. Zawinąć rogaliki i ułożyć na blaszce w większych odstępach. Piec 12 min w piekarniku z termoobiegiem w temp. 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przygotować lukier do ozdoby. Do miski wsypać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać je z dwoma łyżkami mleka i pół łyżeczki cytryny. Gotowym lukrem ozdobić gorące wypieki.
Rogaliki można ozdobić lukrem lub przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, by ładnie błyszczały, a następnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz