Smaczna rolada idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Jeżeli nie liczysz kalorii, musisz ją spróbować.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastaw piekarnik na 170 stopni C. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z jednym i drugim cukrem na sztywną pianę, po czym wlej żółtka i zmiksuj do scalenia składników. Dodaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj do połączenia składników.
Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta. Piecz przez 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Na upieczone, gorące ciasto połóż kuchenną ściereczkę i zwiń z nią ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier (ściereczka zostaje w środku).
Gdy ciasto ostygnie, zrób krem. Śmietankę Łaciatą nalej do miski, dodaj cukier puder i śmietany- fix. Ubij na sztywno. Dodaj krem krówkowy, miksuj jeszcze przez chwilę. Następnie rozwiń ciasto, usuń ściereczkę. Rozsmaruj krem jednostajnie na całym biszkopcie i zwiń całość w roladę.
Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, zespolić z mlekiem. Polewą obficie posmaruj roladę.
Możesz dodać też odrobinę lukru do ozdoby.
Dodaj komentarz