Rolada szpinakowa

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 450 g szpinaku mrożonego liście
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka masła Łaciate

Farsz :

  • 2 opak. serka śmietankowego z ziołami
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 200 g łososia w plastrach

Przygotowanie

Biszkopt

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, przesmażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać żółtka jaj, mąkę i gałkę muszkatołowa, dokładnie wymieszać. Następnie ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do szpinaku, ostrożnie wymieszać. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190°C, przez ok. 10-15 minut.




Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem, ułożyć plasterki łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.