Świeży szpinak opłukać i bardzo dokładnie osuszyć. Włożyć na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając podgrzewać aż szpinak będzie miękki. Zmiksować w rozdrabniaczu lub w melakserze na masę szpinakową, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wystudzić, aby był zimny.
Mrożony szpinak należy dokładnie rozmrozić na sitku. Włożyć na patelnię z masłem i czosnkiem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Dokładnie wystudzić.
Do wystudzonego szpinaku dodać rozrobione żółtka oraz mąkę, wymieszać wszystk łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Dno formy o wymiarach 20x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozpropwadzić po całej powierzchni dna.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 10 minut. Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawinąć roladkę w ściereczkę i w takiej postaci całkowicie ostudzić.
Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.
Dodaj komentarz