Rolada mięsna to doskonały sposób na urozmaicenie posiłków. Rolady zawsze przyciągają wzrok i wspaniale smakują. Idealnie nadają się także na obiady. Roladę można podawać na zimno lub na gorąco.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
600 g mięsa odkładamy w całości, a pozostałe 400 g mielimy w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do zmielonego mięsa dolewamy mleko, które pozostało po namoczeniu bułki. Następnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz pokrojony drobno koper.
Masę dokładnie wyrabiamy. Odłożone mięso kroimy na cienkie płaty, ubijamy lekko, a następnie układamy na desce. Mięso solimy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ułożone na desce mięso smarujemy mieloną masą, ciasno zwijamy i związujemy sznurkiem. Rumienimy na rozgrzanym tłuszczu, dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem. Miękkie mięso studzimy, następnie kroimy bez sznurka.
Dodaj komentarz