Filet z indyka nacinam w jeden płat i rozbijam delikatnie mięso. Robię to zawsze przez folię, żeby mięso nie pryskało. Posypuję solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstawiam do lodówki.
W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażam razem i studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić mięso dobrze rozbijam na foli spożywczej i na niej potem zawijam. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone, więc nie musimy ich dodatkowo przyprawiać.
Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go.
Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230°C na 20 minut.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę na 180°C i piekę następne 40 minut.
Po wyjęciu rolady zdejmuję sznurek i kroję.
Smacznego!
Dodaj komentarz