Rolada z indyka nadziewana kaszanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka
  • 200 g boczku wędzonego
  • 4 kaszanki
  • 1 cebula
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól
  • olej

Przygotowanie

Krok 1 

Filet z indyka nacinam w jeden płat i rozbijam delikatnie mięso. Robię to zawsze przez folię, żeby mięso nie pryskało. Posypuję solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Odstawiam do lodówki.



Krok 2

W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażam razem i studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić mięso dobrze rozbijam na foli spożywczej i na niej potem zawijam. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone, więc nie musimy ich dodatkowo przyprawiać.



3.

Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go.

Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230°C na 20 minut.

Po tym czasie zmniejszam temperaturę na 180°C i piekę następne 40 minut.

Po wyjęciu rolady zdejmuję sznurek i kroję.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.