Idealna na ważne okazje. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pięknie prezentuje się na talerzu – rolada z orzechami, żurawiną i serem to idealne danie na święta.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Pierś z indyka dokładnie myjemy i kroimy tak, aby uzyskać jeden duży, cienki płat. Rozbijamy go następnie delikatnie tłuczkiem, uważając, aby go nie uszkodzić. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na filecie układamy żurawinę, ser i orzechy.
Zwijamy roladę i wiążemy. Wkładamy roladki do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem żurawinowym. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 175°C, polewając roladę od czasu do czasu, aby nie zrobiła się sucha.
Podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie brokułami i żurawiną.
Dodaj komentarz