Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso wieprzowe mielimy przez maszynkę łącznie z bułką.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę, szklimy na maśle, następnie dodajemy pieczarki, solimy i dusimy przez 10 minut. Następnie łączymy z mięsem mielonym, dodajemy żółtko i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i łączymy delikatnie z pianą z białek.
Schab wieprzowy dokładnie myjemy i suszymy, potem rozcinamy na duży płat. Płat smarujemy przygotowanym farszem (brzegi pozostawiamy wolne). Następnie płat zwijamy i wiążemy nitką. Układamy go w brytfannie, gdzie dodajemy również masło.
Schab pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200°C. Podczas pieczenia polewamy mięso sosem, który wypływa. Kroimy w plastry. Podajemy na ciepło.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 20:45:00
Super, robię podobnie.
Odpowiedz