Roladki wołowe z papryką i śliwkami

Roladki wołowe to danie rodzinne, którego zapach zawsze przywołuje wspomnienia. Idealnie smakują podane z kluskami, ciemnym sosem i surówką z kapusty czerwonej.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g mięsa wołowego,
  • - ½ czerwonej papryki,
  • - ½ żółtej papryki,
  • - ½ zielonej papryki,
  • - ½ puszki kukurydzy,
  • - 5 pieczarek,
  • - 4 śliwki suszone,
  • - 50 g pora,
  • - 2 frankfurterki,
  • - 3 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • - 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • - 2 gałązki lubczyku,
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu wołowego,
  • - 3 łyżki smalcu,
  • - 3 łyżki mąki,
  • - ½ łyżeczki pieprzu,
  • - ½ łyżeczki soli,
  • - bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę płuczemy i dokładnie suszymy, a następnie kroimy na cienkie, 1 cm plastry i mocno rozbijamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Por, śliwki suszone, pieczarki i frankfurterki kroimy w półplasterki. Papryki, śliwki, pieczarki, por i frankfurteki mieszamy z kukurydzą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem w proszku, drobno pokrojonym lubczykiem, pieprzem i solą.



Krok 2

Farsz nakładamy na rozbite plastry mięsa wołowego, a następnie całość zwijamy i spinamy wykałaczką lub wiążemy. Na patelni topimy smalec i obsmażamy roladki z każdej strony, aż lekko się zarumienią, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Do garnka dodajemy pozostałą, niewykorzystaną część farszu i całość dusimy ok. 30 minut.



Krok 3

Podajemy z kluskami i surówką z czerwonej kapusty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.