Roladki wołowe to danie rodzinne, którego zapach zawsze przywołuje wspomnienia. Idealnie smakują podane z kluskami, ciemnym sosem i surówką z kapusty czerwonej.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Wołowinę płuczemy i dokładnie suszymy, a następnie kroimy na cienkie, 1 cm plastry i mocno rozbijamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Por, śliwki suszone, pieczarki i frankfurterki kroimy w półplasterki. Papryki, śliwki, pieczarki, por i frankfurteki mieszamy z kukurydzą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem w proszku, drobno pokrojonym lubczykiem, pieprzem i solą.
Farsz nakładamy na rozbite plastry mięsa wołowego, a następnie całość zwijamy i spinamy wykałaczką lub wiążemy. Na patelni topimy smalec i obsmażamy roladki z każdej strony, aż lekko się zarumienią, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Do garnka dodajemy pozostałą, niewykorzystaną część farszu i całość dusimy ok. 30 minut.
Podajemy z kluskami i surówką z czerwonej kapusty.
Dodaj komentarz