Roladki z cukinii to pomysł na lekką przekąskę na każdą imprezę. Cukinia idealnie pasuje do koziego sera i suszonych pomidorów.
Osób: 20
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry na grubość około 5 mm. Układamy plastry na tacy i je solimy. Zostawiamy na 40 minut.
Osuszamy je papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy go z oliwą i doprawiamy pieprzem.
Plastry cukinii układamy na blachę wyłożoną folia aluminiową, smarujemy marynatą i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i smarujemy marynatą, dalej pieczemy przez kilka minut. Po czasie wyjmujemy i studzimy.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Ser kozi również kroimy na mniejsze kawałki.
Na każdy plaster cukinii wykładamy ser, kawałki suszonego pomidora i listek bazylii. Zawijamy rolki i podajemy.
Dodaj komentarz