Roladki z cukinii z serem kozim i suszonymi pomidorami

Roladki z cukinii to pomysł na lekką przekąskę na każdą imprezę. Cukinia idealnie pasuje do koziego sera i suszonych pomidorów.

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 20

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 duże cukinie
  • 100 g sera koziego
  • 285 g suszonych pomidorów (słoik)
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Cukinie myjemy i kroimy wzdłuż w plastry na grubość około 5 mm. Układamy plastry na tacy i je solimy. Zostawiamy na 40 minut.



Krok 2

Osuszamy je papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy go z oliwą i doprawiamy pieprzem.



Krok 3

Plastry cukinii układamy na blachę wyłożoną folia aluminiową, smarujemy marynatą i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i smarujemy marynatą, dalej pieczemy przez kilka minut. Po czasie wyjmujemy i studzimy.



Krok 4

Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Ser kozi również kroimy na mniejsze kawałki.
Na każdy plaster cukinii wykładamy ser, kawałki suszonego pomidora i listek bazylii. Zawijamy rolki i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.