Rozgrzewająca zupa z soczewicą marchewką i imbirem

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 200 g czerwonej soczewicy
  • - 600 g marchewki
  • - 2 cebulę
  • - 2 łyżki startego imbiru
  • - 4 łyżki passaty pomidorowej
  • - 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • - olej roślinny
  • - 100 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W głębokim garnku rozgrzać oliwę, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie talarki dodać do cebuli. Smażyć przez około 7 minut. Dodać odrobinę masła i smażyć jeszcze przez chwilę.



Krok 2

Dodać soczewicę, podsmażyć przez kolejne 5 minut, na mniejszym ogniu. Dodać passatę pomidorową, następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu kiedy marchewka i soczewica będą miękkie. Dodać sól i pieprz do smaku.



Krok 3

Garnek ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Jeżeli zależy nam na bardziej płynnej konsystencji, dolewać bulion aż do pożądanej gęstości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać ze śmietanką i świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.