Rozgrzewający poncz

Poncz idealny na rozgrzanie w chłodniejsze dni. Ciepły, a zarazem pikantny. Warto zaserwować go na imprezie z bliskimi.

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Dodatkowo:

  • laski cynamonu
  • plastry pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku wymieszaj sok jabłkowy, sok pomarańczowy, wodę, syrop klonowy, cynamon, imbir, goździki i kardamon.



Krok 2

Doprowadź mieszankę do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Od czasu do czasu mieszaj.



Krok 3

Zdejmij garnek z ognia i pozostaw napój do ostygnięcia przez kilka minut.



Krok 4

Przecedź napój przez sitko, aby usunąć przyprawy.



Krok 5

Gorący napój podawaj w kubkach lub szklankach. Przed podaniem udekoruj laskami cynamonu i plasterkami pomarańczy. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.