Ryż po meksykańsku

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka (180 g) ryżu długoziarnistego
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub 1 pomidor)
  • sól i pieprz
  • Do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Można też zmiksować z odrobiną wody. Oczyszczone z pestek chilli drobno posiekać.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i chilli i podsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać, aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut).



Krok 3

Zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy lub świeże, pozbawione gniazd nasiennych, zmiksowane pomidory i wymieszać.



Krok 4

Bulion drobiowy z pomidorami wlać na patelnię z podsmażonym ryżem, posolić i dodać szczyptę pieprzu. Zmniejszyć ogień na minimum, patelnię przykryć i gotować 25 minut. Podawać ze świeżą kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.