Ryż z brokuła

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300 g brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
  • po 2 łyżki posiekanych pestek dyni i orzechów włoskich lub nerkowca
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki w proszku, oregano
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • Dodatki: 4 plasterki tofu lub 2 jajka

Przygotowanie

Krok 1

Brokuła podzielić na mniejsze części i posiekać na małe kawałeczki.
Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę w rozdrabniaczu lub nożem na desce.



Krok 2

Na patelni roztopić tłuszcz, dodać czosnek, cebulę, pestki dyni oraz posiekane orzechy i mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 minut lekko rumieniąc składniki.



Krok 3

Dodać żurawinę, brokuła oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.



Krok 4

Na oddzielnej patelni na łyżeczce oleju podsmażyć tofu na złoty kolor lub usmażyć jajka sadzone (lub ugotować je w koszulkach).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.