Ryż z warzywami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • marchew – 1 szt.
  • czerwona papryka – ½ szt.
  • żółta papryka – ½ szt.
  • cukinia – ⅓ szt.
  • szalotka – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • ryż – 100 g
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • orzechy ziemne – 2 łyżki
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • cytryna – 1 szt.
  • pomarańcza – ½ szt.
  • mielona słodka papryka – ½ łyżeczki
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew, drobno posiekaną paprykę i pokrojoną w ćwiartki cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Całość mieszamy.



Krok 2

Danie wykładamy na talerz. Dekorujemy orzechami podprażonymi na suchej patelni, posiekanym szczypiorkiem i skórką otartą z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.