Ryż z wołowiną i warzywami

Ryż z wołowiną i warzywami to bardzo proste, szybkie, pyszne danie polecane szczególnie jako potrawa obiadowa. Pięknie prezentuje się na talerzu dzięki kolorom, jakie wprowadza papryka i groszek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 300 g usmażonej mielonej wołowiny
  • - 300 g ugotowanego ryżu
  • - 100 g ugotowanego groszku
  • - 1 marchewka
  • - 6 ząbków czosnku
  • - 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka mielonej
  • - ostrej papryki czerwonej
  • - 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • - 4 łyżki sezamu
  • - 1 szklanka wody

Przygotowanie


300 g mięsa wołowego umieszczamy na rozgrzanej patelni, do której dodajemy 100 g groszku. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dajemy ją na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy 300 g ryżu oraz przyprawy.



Krok 2

Czosnek rozdrabniamy, po czym dodajemy do ryżu z wołowiną. Do całości dolewamy 1 szklankę wody i smażymy przez 5 minut.



Krok 3

Całość doprawiamy do smaku imbirem i ostrą papryką czerwoną (po 1 łyżeczce z każdego rodzaju przyprawy). Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 5 łyżek posiekanego szczypiorku. Dusimy przez 5 minut.



Krok 4

Nakładamy na talerz i dekorujemy sezamem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.