Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Autor:

rosik93

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 100 g ryżu,
  • 125 ml mleka Łaciate,
  • 125 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru waniliowego ,
  • 3 jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżki masła Łaciate,
  • jogurt grecki do podania

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotować wodę z mlekiem, następnie dodać ryż oraz szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Kiedy ryż wchłonie płyn dodać cukier waniliowy, odstawić z ognia.



Krok 2

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon oraz cukier, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć 1/3 ryżu, następnie 1/2 porcję jabłek.



Krok 3

Ponownie porcję ryżu, jabłek oraz na wierzch ostatnią porcję ryżu. Wierzch wyrównać, ułożyć wiórki masła oraz polać śmietanką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min. Podawać na gorąco lub zimno z jogurtem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.