Sajgonki z mięsem mielonym

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • cebula dymka – 2 szt.
  • korzeń imbiru – 10 g
  • marchew – 100 g
  • ananas z puszki – 50 g
  • kiełki fasoli mung – 75 g
  • papier ryżowy o średnicy 22 cm – 16-20 szt.
  • mielone mięso wieprzowe – 250 g
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sambal oelek – 0,5 łyżeczki
  • kolendra mielona – 1 szczypta
  • szafran mielony – 1 szczypta
  • sól
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę dymkę oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.



Krok 2

Obraną marchewkę kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.



Krok 3

Arkusze papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.