Sałatka Cezar z krewetkami

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na sałatkę:

  • 1 czerstwa bagietka
  • 500 g dużych krewetek
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 jajka przepiórcze
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki tartego sera Jantar Mlekpol

Składniki na dressing:

  • 100 ml jogurtu naturalnego Milko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 filet anchois (solony filet z sardeli)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki tartego sera Jantar Mlekpol
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Bagietkę przekrój na pół i posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz przez 5 minut, aż bagietka się przypiecze i będzie mieć brązowo złocisty kolor. Upieczoną bagietkę wyjmij z piekarnika, pokrój w kostkę i odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Krewetki obierz z pancerzy zostawiając sam ogonek, usuń również cienkie, ciemne jelito biegnące wzdłuż.
Oczyszczone krewetki wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej, przełóż krewetki i smaż przez 2 - 3 minuty z obu stron. Zdejmij z patelni i przestudź.



Krok 3

Filet anchovis pokrój na drobne kawałki, wymieszaj go z pozostałymi składnikami dressingu i zblenduj całość na gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatę umyj w zimnej wodzie, osusz i porwij na niewielkie kawałki. Jajka ugotuj na twardo, wystudź.



Krok 4

Do miski przełóż sałatę, dodaj krewetki, jajko i pokrojoną wcześniej w kostkę bagietkę. Tuż przed podaniem wymieszaj z dressingiem, a na koniec posyp tartym serem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.