Bagietkę przekrój na pół i posmaruj masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piecz przez 5 minut, aż bagietka się przypiecze i będzie mieć brązowo złocisty kolor. Upieczoną bagietkę wyjmij z piekarnika, pokrój w kostkę i odstaw do wystudzenia.
Krewetki obierz z pancerzy zostawiając sam ogonek, usuń również cienkie, ciemne jelito biegnące wzdłuż.
Oczyszczone krewetki wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej, przełóż krewetki i smaż przez 2 - 3 minuty z obu stron. Zdejmij z patelni i przestudź.
Filet anchovis pokrój na drobne kawałki, wymieszaj go z pozostałymi składnikami dressingu i zblenduj całość na gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatę umyj w zimnej wodzie, osusz i porwij na niewielkie kawałki. Jajka ugotuj na twardo, wystudź.
Do miski przełóż sałatę, dodaj krewetki, jajko i pokrojoną wcześniej w kostkę bagietkę. Tuż przed podaniem wymieszaj z dressingiem, a na koniec posyp tartym serem. Smacznego!
Dodaj komentarz