Sałatka gyros

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • PRZYPRAWA GYROS
  • suszona cebula – 1 łyżeczka
  • suszone oregano – ¼ łyżeczki
  • suszony tymianek – ¼ łyżeczki
  • suszony rozmaryn – ¼ łyżeczki
  • ziarna gorczycy – ½ łyżeczki
  • mielone chili – ½ łyżeczki
  • mielona słodka papryka – ¼ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • SAŁATKA GYROS
  • pierś kurczaka – 3 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeża kolendra
  • kiszone ogórki
  • kapusta pekińska
  • pomidory – 4 szt.
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • majonez
  • ketchup
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie przyprawy blendujemy w wysokim naczyniu. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy do gyrosa, świeżej kolendry i czosnku przeciśniętego przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Krok 2

Pomidory nacinamy od spodu na krzyż i wkładamy na kilkanaście sekund do wrzącej wody. Następnie bezpośrednio przekładamy je do miski z wodą i kostkami lodu. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Również ogórki, czerwoną cebulę i kapustę pekińską kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na dno szklanego naczynia wykładamy warstwowo kurczaka, ogórki, cebulę, ketchup, pomidory, majonez, kukurydzę i kapustę pekińską.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.