Sałatka meksykańska

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 50 dag makaronu świderki
  • 1,5 łyżki + 1/3 szklanki oliwy
  • pokrojone na kawałeczki mięso z 1 kurczaka z rożna
  • 4 duże pomidory oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę
  • 3 szklanki kukurydzy (z puszki)
  • 3 pokrojone w słupki duże marchewki
  • 1/2 dużej posiekanej cebuli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soku z limonki albo cytryny
  • 2 papryczki jalapeno oczyszczone z nasion i posiekane
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 pęczki grubo pokrojonej świeżej kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedzony przełóż do miski. Dodaj 1,5 łyżki oliwy, wymieszaj. Włóż mięso kurczaka, pomidory, kukurydzę, marchewki i cebulę, wymieszaj ponownie całość.



Krok 2 - sos

Utrzyj musztardę i sok z limonki. Powoli, stale mieszając, wlewaj oliwę. Dodaj papryczki jalapeno, chili i kumin, polej składniki sałatki, posyp kolendrą. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możesz wstawić na 30-40 minut do lodówki, aby smaki sałatki się połączyły.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.