Sałatka nicejska

Sałatka nicejska to bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna sałatka kuchni francuskiej. Jej wykonanie nie wymaga dużo czasu, a całość jest lekkostrawna, więc doskonale sprawdzi się w formie lekkiej kolacji.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 sałata rzymska
  • - 4 małe ziemniaki
  • - 200 g pomidorków koktajlowych
  • - 200 g drobnej fasolki szparagowej
  • - 3 jajka
  • - 6 filetów anchois
  • - 100 g czarnych oliwek
  • - 200 g tuńczyka z puszki w oleju
  • - ½ cebuli

Dressing:

  • - 60 ml oliwy z oliwek
  • - 3 łyżki soku z cytryny
  • - 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • - 1 ząbek czosnku
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotować też jajka na twardo oraz fasolkę szparagową (około 5 minut).



Krok 2

Posiekać drobno czosnek. Przygotować dressing: w miseczce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę Dijon i czosnek. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 3

Cebulę pokroić w piórka. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół.



Krok 4

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Fasolkę szparagową przekroić na pół.



Krok 5

W dużej misce umieścić tuńczyka, ziemniaki, jajka, fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, cebulę, oliwki i anchois.



Krok 6

Sałatę rzymską pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Głębokie talerze wyłożyć liśćmi sałaty i umieścić na nich wymieszane wcześniej składniki. Polać dressingiem i serwować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.