Sałatka z awokado i fasoli

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 cebule dymki
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól
  • 1 mały pęczek kolendry

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę odcedzić na sitku, opłukać i dobrze odsączyć. To samo zrobić z kukurydzą. Dymki oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pomidory koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać.

Awokado obrać, pozbawić pestki i pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżką soku z limonki i ostrożnie dodać do pozostałych składników.



Krok 2

Chili oczyścić, pozbawić nasion i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, 1 łyżką soku z limonki, syropem klonowym i solą, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z limonki. Dodać do sałatki i wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem do przegryzienia się smaków.

Kolendrę osuszyć, oberwać listki i posiekać. Sałatkę doprawić do smaku i podawać posypaną kolendrą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.