Jesień to czas dyni i późno dojrzewających polskich gruszek. Z połączenia obu otrzymamy pyszną, słodką sałatkę, której smak zbalansuje ocet balsamiczny. Wartości odżywczych i leczniczych dyni nie sposób zliczyć, jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
Danie: Podwieczorek, Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Na samym początku zabieramy się za upieczenie gruszek, to zajmie najwięcej czasu, a kiedy będą w piekarniku będziemy mogli przygotować pozostałe składniki.
Nastawiamy piekarnik na 190°C. Gruszki należy obrać oraz przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, miąższ skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i ułożyć przecięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 1 łyżką oliwy, podlać 2 łyżkami wody. Piec 10-15 min polewając wytworzonym sosem, na złotobrązowy kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Krok 3
W czasie kiedy gruszki rumienią się w piekarniku, przekrawamy dynie na pół, od połowy odkrawamy łupinę, a środek kroimy na mniejsze części.
Kiedy gruszki są już prawie gotowe możemy na chwile włożyć do nich kawałki dyni żeby zmiękły, po upływie czasu całość wyciągamy, a po ostygnięciu przekładamy do miski i polewamy po wierzchu octem balsamicznym i miodem.
Dodaj komentarz