Grillowany ananas to pyszna przekąska, którą przygotujesz w kilka minut. Może stanowić dodatek do mięsa. To pyszna i szybka przekąska dla każdego.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Zanim zaczniemy grillować ananasa musimy zrobić do niego marynatę. Jej głównym składnikiem będzie miód, wlewamy go do miseczki (do połowy wysokości), dodajemy do niego cynamon, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wszystko zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z połowy limonki.
Kiedy marynata jest już gotowa, kroimy ananasa w grubsze plasterki (lub wyciągamy je z puszki, nie płuczemy z soku) i wkładamy do marynaty na około 30-40 minut.
Po upływie tego czasu wstawiamy ananasy na grillową patelnię i smażymy około 5 minut co chwilę obracając.
Najlepiej wstawić owoce do marynaty nieco wcześniej, zaoszczędzimy czas przy robieniu sałatki, bo nie będziemy musieli czekać, aż przejdzie smakiem. Jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw, z papryczki chili usuwamy nasiona przed posiekaniem.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
JoannaS
Opublikowany: 2017-12-07 13:28:00
Prosty i szybki przepis, grillowany ananas smakuje świetnie.
Odpowiedzsupport
Opublikowany: 2017-12-15 09:07:00
Dzięki!