Sałatka z halloumi

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • ok. 220 g sera halloumi
  • 1/3 ananasa
  • garść orzechów nerkowca
  • sałata roszponka
  • 1/4 owocu granatu
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 2 łyżki oliwy extra
  • sok z 1 limonki

Przygotowanie

Krok 1

Ser halloumi pokroić na plasterki. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i wyciąć twardy środek. Miąższ pokroić na plastry.
Rozgrzać patelnię grillową, włożyć orzechy nerkowca i lekko je zrumienić, odłożyć na talerz.



Krok 2

Patelnię posmarować oliwą i położyć plastry sera halloumi. Grillować przez ok. 3,5 minuty, aż na serze pojawią się ciemne paski i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Dodatkowo skropić go oliwą. Ser podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie tylko trochę krócej. Odłożyć na talerz.



Krok 3

Na tę samą patelnię położyć plasterki ananasa i zgrillować po ok. 4 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz. W tym czasie wymieszać starty imbir, sok z limonki, oliwę i syrop klonowy, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Sos chwilę pogotować w rondelku aż zgęstnieje, zlać go do miseczki i dodać posiekaną miętę.



Krok 4

Na półmisku rozłożyć opłukaną i osuszoną roszponkę, dodać zgrillowany ser, ananasa i orzechy. Posypać ziarenkami granatu i polać sosem z miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.