Ser halloumi pokroić na plasterki. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i wyciąć twardy środek. Miąższ pokroić na plastry.
Rozgrzać patelnię grillową, włożyć orzechy nerkowca i lekko je zrumienić, odłożyć na talerz.
Patelnię posmarować oliwą i położyć plastry sera halloumi. Grillować przez ok. 3,5 minuty, aż na serze pojawią się ciemne paski i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Dodatkowo skropić go oliwą. Ser podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie tylko trochę krócej. Odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię położyć plasterki ananasa i zgrillować po ok. 4 minuty z każdej strony, odłożyć na talerz. W tym czasie wymieszać starty imbir, sok z limonki, oliwę i syrop klonowy, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Sos chwilę pogotować w rondelku aż zgęstnieje, zlać go do miseczki i dodać posiekaną miętę.
Na półmisku rozłożyć opłukaną i osuszoną roszponkę, dodać zgrillowany ser, ananasa i orzechy. Posypać ziarenkami granatu i polać sosem z miętą.
Dodaj komentarz