Sałatka z komosą ryżową

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • komosa ryżowa (quinoa) – ¾ szklanki
  • pomidory – 4 szt.
  • ogórek – 1 szt.
  • rzodkiewki – 1 pęczek
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryczka chili – 1 szt.
  • czerwona cebula – 2 szt.
  • natka pietruszki – 4 pęczki
  • szczypiorek – 2 pęczki
  • rukola – 2 garście
  • sok z cytryny – 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 120 ml
  • mielone ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • sól himalajska – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Komosę płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 przez ok. 10-15 minut do momentu, aż na ziarnach pojawią się białe sprężynki. Studzimy.



Krok 2

Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżki. Ugotowaną komosę łączymy w misce z ogórkiem, pomidorem, cebulą i rzodkiewką, pokrojonymi w kostkę. Dodajemy drobno posiekane chili, czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz grubo siekane natkę pietruszki, rukolę i szczypiorek.



Krok 3

Sałatkę doprawiamy oliwą z oliwek, solą himalajską, pieprzem i mielonym zielem angielskim. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszamy składniki. W razie potrzeby ponownie doprawiamy do smaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.