Sałatka z kurczakiem i truskawkami

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 250 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 1 opakowanie serka
Łaciatego naturalnego
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 sztuka sałaty rzymskiej
  • 200 g truskawek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g panko
  • 1/2 łyżeczki ziół kuchni włoskiej
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • szczypta soli
  • pieczywo
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka rozbijamy i kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, papryką słodką oraz ziołami kuchni włoskiej. Przekładamy do miseczki i zalewamy maślanką Mrągowską naturalną. Odstawiamy do lodówki.



Krok 2

Gotowego kurczaka obtaczamy w panko i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.



Krok 3

Pieczywo kroimy na małe kromki i podsmażamy na patelni. W małej miseczce łączymy serek śmietankowy puszysty Łaciaty naturalny z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią a następnie smarujemy nasze grzanki.



Krok 4

W miseczce łączymy ocet balsamiczny, oliwę, miód, musztardę delikatesową oraz sok z cytryny.



Krok 5

Na talerz wykładamy sałatę, pokrojone w ćwiartki truskawki i kurczaka. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Sałatkę podajemy z grzankami posmarowanymi serkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.