Sałatki makaronowe są bardzo szybką i łatwą w przygotowaniu przekąską. Przepis na pewno sprawdzi się na kolację. Możesz ją także przygotować dla swoich gości, na pewno im zasmakuje.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Na początku musimy zagotować wodę, w której gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie możemy się zabrać za przygotowywanie pesto do sałatki. Do miseczki wsypujemy świeżo zerwane i opłukane listki bazylii, orzechy nerkowca, posiekany czosnek i starty parmezan. Następnie wszystko zalewamy oliwą doprawiając solą i pieprzem.
Składniki na pesto blendujemy. Do miseczek wkładamy rukolę. Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzamy i przekładamy go do miski. Teraz wystarczy dodać do makaronu pesto, wymieszać.
Do miseczek z rukolą dodajemy makaron z pesto. Następnie dekorujemy je połówkami pomidorków koktajlowych.
Kiedy nie mamy ochoty na bazyliowe pesto, możemy je z powodzeniem zastąpić pesto z rukoli, roszponki czy czerwonych warzyw. Do sałatki możesz podać świeże pieczywo. Sałatkę możemy także wykonać w wersji mniej kalorycznej, pszenny makaron zastępujemy makaronem pełnoziarnistym, orkiszowym czy kukurydzianym.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Stokrotka
Opublikowany: 2018-02-21 20:52:00
Dla mnie rewelacja