Sałatka z pomelo i pestkami granatu

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów, dodatkowo jest znacząco słodsze od grejpfruta, ale bardziej gorzkie niż pomarańcza. Zawiera duże ilości błonnika oraz bioflawonoidów, czyli składników korzystnych w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów.

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 pomelo
  • - 3 kiwi
  • - 1 granat
  • - 3 pomarańcze

Przygotowanie

Krok 1

Kroimy pomelo, zaczynamy od nacięć wzdłuż owocu, od góry i przesuwamy ostrym nożem po sam dół. Dzielimy owoc na sześć części, odchylamy każdą część skórki w dół, a następnie zdejmujemy z pomelo. Teraz rozdzielamy owoc na cząstki, z każdej cząstki musimy zdjąć białą błonkę, ponieważ z pomelo je się tylko sam miąższ.



Krok 2

Obieramy kiwi i kroimy na części, z pomarańczy zdejmujemy skórkę, rozrywamy ją i też kroimy. Został granat, który przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki.



Krok 3

Składniki układamy warstwami na sobie zaczynając od kiwi, pomelo, pomarańczy, a na sam wierzch kładziemy pestki granatu



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.