Salsa ananasowa z cebulką i melisą

Klasyczna meksykańska salsa, składa się głownie z pomidorów. Jednak równie znaną jej odmianą jest salsa owocowa w tym przypadku przygotowana, na bazie ananasów. W polskich warunkach można ją przyrządzić ze świeżych ananasów lub z tych z puszki. Salsa ananasowa jest słodko ostra, bardzo orzeźwiająca i aromatyczna. Znakomicie koresponduje ze smakiem tacos, pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs, a także filetów z ryby.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ½ świeżego ananasa
  • ½ cebuli
  • 3-4 łyżki poszatkowanych liści świeżej melisy
  • Sok z ½ limonki
  • 1 papryczka chili
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo

  • Opcjonalnie 1 mały pomidor

Przygotowanie

Krok 1

Ananasa, cebulę i ostrą paprykę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Do salsy możemy dodać też małego pomidorka dla koloru, ale nie jest to konieczne.



Krok 2

Pokrojone w kostkę owoce i warzywa doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.



Krok 3

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i podajemy w miseczkach udekorowanych kostkami ananasa i liśćmi świeżej melisy.



Wskazówki

Używając świeżego ananasa trzeba pamiętać, żeby usunąć z niego rdzeń, który przechodzi przez sam środek ananasa, ponieważ jest twardszy niż pozostała część miąższu i przez to mniej smaczny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.