Klasyczna meksykańska salsa, składa się głownie z pomidorów. Jednak równie znaną jej odmianą jest salsa owocowa w tym przypadku przygotowana, na bazie ananasów. W polskich warunkach można ją przyrządzić ze świeżych ananasów lub z tych z puszki. Salsa ananasowa jest słodko ostra, bardzo orzeźwiająca i aromatyczna. Znakomicie koresponduje ze smakiem tacos, pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs, a także filetów z ryby.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Ananasa, cebulę i ostrą paprykę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Do salsy możemy dodać też małego pomidorka dla koloru, ale nie jest to konieczne.
Pokrojone w kostkę owoce i warzywa doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i podajemy w miseczkach udekorowanych kostkami ananasa i liśćmi świeżej melisy.
Używając świeżego ananasa trzeba pamiętać, żeby usunąć z niego rdzeń, który przechodzi przez sam środek ananasa, ponieważ jest twardszy niż pozostała część miąższu i przez to mniej smaczny.
Dodaj komentarz