Potrawa z ryby słodkowodnej, zawierająca dużo zdrowego białka. Ryba jest chuda i polecana osobom dbającym o linię. Dodaje dużo energii, a nie obciąża zbędnymi kaloriami.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Rybę czyścimy , kroimy na kawałki. Mięso oddzielamy od ości i dobrze płuczemy. Starannie odcedzamy i suszymy na papierze kuchennym.
Obgotowujemy grzyby w lekko osolonej wodzie. Jeśli używamy grzybów suszonych, należy je wcześniej namoczyć w mleku lub wodzie przez co najmniej pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 170ºC.
Kawałki ryby obsmażamy na maśle.
Usmażoną rybę układamy w naczyniu ogniotrwałym, układamy na niej ugotowane grzyby i polewamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z przyprawami. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Rybę możesz podawać np. z groszkiem albo innym ulubionym warzywem.
Smażąc kawałki ryby uważaj, aby się nie przypaliły. Przypalony sandacz staje się gorzki.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2017-12-22 10:07:00
Tak zapieczona rybka, na pewno jest bardzo smaczna :)
OdpowiedzKuchniaMniam
Opublikowany: 2017-12-29 22:16:00
Takie danie musi być przepyszne!
Odpowiedz