Sandacz z grzybami

Potrawa z ryby słodkowodnej, zawierająca dużo zdrowego białka. Ryba jest chuda i polecana osobom dbającym o linię. Dodaje dużo energii, a nie obciąża zbędnymi kaloriami.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg sandacza
  • 450 g grzybów świeżych lub suszonych
  • 6 łyżek masła Łaciate
  • ½ litra śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatkowo:

  • Do podania np. groszek

Przygotowanie

Krok 1

Rybę czyścimy , kroimy na kawałki. Mięso oddzielamy od ości i dobrze płuczemy. Starannie odcedzamy i suszymy na papierze kuchennym.



Krok 2

Obgotowujemy grzyby w lekko osolonej wodzie. Jeśli używamy grzybów suszonych, należy je wcześniej namoczyć w mleku lub wodzie przez co najmniej pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 170ºC.



Krok 3

Kawałki ryby obsmażamy na maśle.



Krok 4

Usmażoną rybę układamy w naczyniu ogniotrwałym, układamy na niej ugotowane grzyby i polewamy śmietanką Łaciatą wymieszaną z przyprawami. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
Rybę możesz podawać np. z groszkiem albo innym ulubionym warzywem.



Wskazówki

Smażąc kawałki ryby uważaj, aby się nie przypaliły. Przypalony sandacz staje się gorzki.

Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2017-12-22 10:07:00

Tak zapieczona rybka, na pewno jest bardzo smaczna :)

Odpowiedz

KuchniaMniam

Opublikowany: 2017-12-29 22:16:00

Takie danie musi być przepyszne!

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.