Schab z sosem pieprzowym

Pyszny, aromatyczny sos pieprzowy na bazie śmietanki i delikatne mięso wieprzowe. Idealna propozycja na danie obiadowe, które przygotujemy w czasie krótszym niż godzina.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietanki Łaciata 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach,
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy, kroimy w plastry, lekko rozbijamy i przyprawiamy oliwą zmieszaną z czosnkiem i solą. Tak otrzymane kotlety grillujemy na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy śmietankę Łaciatą, mąkę i gotujemy. Dolewamy ¼ szklanki wody, przyprawiamy i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso i całość dusimy jeszcze ok. 20 minut.



Krok 3

Schab podajemy pokrojony, z sosem. Możemy dodać np. szparagi, ziemniaki i pomidory.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.