Schab ze śliwką

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • schab w plastrach – 400 g
  • powidła śliwkowe – 1 łyżka
  • śliwki suszone, posiekane – 2 łyżki
  • pistacje, posiekane – 2 łyżki
  • ser gorgonzola – 100 g
  • sos worcestershire – 50 ml
  • ocet balsamiczny – 30 ml
  • bataty – 2 szt.
  • twaróg tłusty – 80 g
  • jogurt naturalny – 80 g
  • dymka ze szczypiorem – 1 szt.
  • botwinka, posiekana – 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bataty układamy na grillu, obracając je co jakiś czas. Grillując przez ok. 20-25 minut, do momentu aż nie będą miękkie. Schab rozbijamy. W misce łączymy powidła, sos, ocet balsamiczny i oliwę. Marynujemy plastry przez ok. 10 minut.



Krok 2

Łaczymy posiekane orzechy i pokrojone śliwki. Dodajemy pokruszony ser. Na każdy plaster schabu nakładamy delikatnie wymieszany farsz. Tworzymy roladki, spinamy je wykałaczkami.



Krok 3

Twaróg rozdrabniamy widelcem i łączymy z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną dymkę. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną botwinkę, szczypior i dobrze mieszamy. Tymianek siekamy i posypujemy nim roladki, które następnie układamy na grillu. Grillujemy 1,5 minuty z każdej strony.

Roladki podajemy z grillowanym batatem oraz porcją pasty twarogowej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.