Składniki:

  • - 250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego (najlepiej z ziarnami wanilii)
  • - 1 łyżka miodu
  • - 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia
  • - 1 duże jajko
  • - olej do smażenia

Dodatkowo:

  • - cukier puder/miód/sezonowe owoce/dżem

Przygotowanie

Krok 1

W miseczce rozgnieść widelcem twaróg. Dodać cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.



Krok 2

Do masy dodać jajko, a następnie mąkę. Wymieszać.



Krok 3

Na talerz wysypać odrobinę mąki. Wilgotnymi dłońmi formować serniczki, które następnie obtoczyć w mące.



Krok 4

Na patelni rozgrzać olej. Zmniejszyć ogień i powoli położyć serniczki. Smażyć po około 5 minut z obu stron.



Krok 5

Zdjąć z patelni i serwować z ulubionymi dodatkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.