Sernik

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Miękkie masło ubić na puszystą, gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na zmianę z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki na jednolitą masę.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i połączyć. Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując składniki. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.



Krok 2

Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Dno można również wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec przez 60 minut. Stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika. Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.