Miękkie masło ubić na puszystą, gładką masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na zmianę z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki na jednolitą masę.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i połączyć. Dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując składniki. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Dno można również wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Masę serową przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec przez 60 minut. Stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika. Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Dodaj komentarz