SERNIK ŁACIATY

Autor:

Grażyna

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciemne ciasto

  • 200 g masła Łaciate,
  • Pół szklanki mleka Łaciate,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 żółtka jaja ,
  • 4 białka jaja ,
  • 2 szkl. mąki tortowej ,
  • 1 szkl. cukru ,
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 700 g twarogu półtłustego przekręconego przez maszynkę ,
  • 1 budyń śmietankowy ,
  • 2 jajka ? ,
  • 0.5 szkl. cukru,
  • 100 g. masła Łaciate ,
  • Cukier waniliowy ,
  • Skórka z cytryny ,
  • Sok z połówki cytryny ,
  • Aromat cytrynowy

Polewa

  • 100 g masła Łaciate,
  • 100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie

Ciemne ciasto

Masło, mleko i kakao gotować ok. 5 min i pozostawić do przestygnięcia. Po wystudzeniu do masy dodaj: żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Teraz ubij białka ze szczyptą soli, a następnie delikatnie połącz je z masą. Na blaszkę (u mnie 25x30cm) wyłożona papierem do pieczenia, przełóż wykonaną masę. Nie wkładaj jeszcze do piekarnika! Przejdz teraz do przygotowania masy serowej.



Masa serowa

Do przemielonego twarogu dodaj wszystkie produkty, wymienione w składnikach na masę serową, następnie zmiksuj wszystko mikserem. Teraz na wcześniej przygotowane ciemne ciasto wyłóż łyżką przygotowaną masę serową. Dopiero teraz wstaw blaszkę do piekarnika na 180 stopni i piecz 60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj według własnego uznania.



Polewa czekoladowa

Masło i czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli



Wskazówki

Ser na ciemne ciasto wykładaj kupkami, nie musisz rozsmarowywac masy. Formę pagórków ciasto przybierze samo podczas pieczenia.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.