Sernik malinowo-jeżynowy

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Spód ciasta:

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła Łaciate

Masa serowa :

  • 320 g sera chudego
  • 0,5 l śmietanki Łaciata 36%
  • 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzone
  • 0,5 szkl. cukru (kryształ)
  • 2 opak. galaretki cytrynowej
  • 1 szkl. wody przegotowanej do galaretek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek do żelatyny woda do żelatyny

Dodatkowo :

  • 130 g jeżyn
  • Maliny na wierzch ciasta
  • Mięta do dekoracji
  • Czekolada do polania

Przygotowanie

Spód ciasta

Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto. Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki.



Masa serowa

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Jeżyny opłukać, osączyć, zmiksować, przetrzeć przez sito. Do garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, postawić na ogniu, mieszać do rozpuszczenia, nie wolno dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną żelatynę dodać do ciepłej galaretki, wymieszać. Do miksera wlać mleko skondensowane, dodać ser i cukier, zmiksować. Przelać do miski, dodać zimną Śmietankę Łaciatą, ubić. Następnie ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać.



Przełożenie ciasta:

Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia. Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.