Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce sera białego z wiaderka i budyń w proszku.
Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masą twarogową za pomocą drewnianej łyżki.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Przekładamy na nią mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 60 minut w 180°C.
Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik jeszcze około 10-15 minut w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz